21.8.2008

Sofi Oksanen: Puhdistus

En tiennyt etukäteen, että tämä on tärkeä kirja, mutta tämä on Tärkeä isolla T:llä. Tärkeä tämä on ensinnäkin sillä tapaa, että naisten hyväksikäytöstä ja alistamisesta ei koskaan kirjoiteta liikaa. Toinen tärkeä asia on Viron lähihistoria, joka on meillä suomalaisilla hävettävän huonosti hanskassa.

Viron historian pääpiirteet tiesin kyllä etukäteen, mutta sosialismin vaikutus yhteen ihmiseen ei historian kirjoista selvene. Kirjan toinen päähenkilö, Aliide, oli agentti, joka seurasi oman siskonsa toimia. Aliiden mieskin oli agentti, mutta Aliide ei tiennyt sitä.

Kirjassa seurataan Zaraa, Aliiden siskon Ingelin tyttären tytärtä, ja Aliidea vuonna 1992 ja toisaalla Aliiden nuoruutta 1930-luvulta lähtien. Kirjan päätös on kaunis: Aliide ampuu Zaran vainoajat ja varmistaa näin Zaran pääsyn Suomeen. Itse Aliide valmistautuu kuolemaan komeron lattian alle hautaamansa rakastettunsa viereen.

Suuri tragedia on se miten siskokset kääntyivät toisiaan vastaan. Ingel ei tosin tiennyt ennen karkoitustaan, että Aliide oli niin syvällä sosialistien pauloissa. Kirjassa on myös onneton rakkaustarina: Aliide on rakastanut siskonsa mieheen ja huolehtii hänestä tämän pakoillessa.

Hämmentävää oli Aliiden omavaraisuus: kaikki se säilöntä ja kuivaaminen piti varmasti perheen ruuassa myös neuvostoaikana. On jotenkin sääli, että nykyihmisiltä on kadonnut taito huolehtia itsestään sillä tavalla. Esimerkkinä tästä on Aliiden tytär Talvi, joka asuu Suomessa.

Sofi Oksanen: Puhdistus (2008) WSOY
Arvio: **** Tosi hyvä

Ei kommentteja: