10.8.2008

Khaled Hosseini: Tuhat loistavaa aurinkoa

Tämä oli kyllä häkellyttävä kirja enkä enää yhtään ihmettele tämän suosiota.

Kirja kertoo kahdesta naisesta, jotka päätyvät olosuhteiden pakosta saman suutarin vaimoiksi. Kaiken sodan ja väkivallan keskelläkin naiset huolehtivat toisistaan ja lapsista. Lopuksi toinen heistä tappaa miehen ja antaa näin toiselle vapauden tulla onnelliseksi. Samalla tappaja kuitenkin valitsee itselleen kuolemantuomion.

Kirjan kehys on Afganistan 1960-luvulta tähän päivään. Kirja valottaa sodat joita Afganistanissa käytiin ja käydään edelleen ja näyttää niiden merkityksen ihmisen kannalta: neuvostoliittolaiset, mujahideen-sissit, taliban ja näennäinen vapautus, jonka jälkeen talibanien valta taas vahvistuu.

Kauneinta kirjassa on kuvaukset ihan tavallisesta arjesta: luonnosta, ruuasta. Kirjasta jää sellainen kuva, että Herat ja Kabul ovat kauniita, vihreitä kaupunkeja. Meillähän uutisissa näkyy vaan kuivaa hiekkaa ja kerrotaan kuolleista. Kirjan tapahtuma-ajat oli helppo ymmärtää ainakin loppupuolella, koska suurista tapahtumista oli kerrottu meilläkin: Bamiyanin buddhien tuhoaminen, USA:n hyökkäys.

Khaled Hosseini: Tuhat loistavaa aurinkoa (A thousand splendid suns 2007) Otava, suom. Kristiina Savikurki
Arvio: **** Niin surullinen, niin surullinen, paitsi loppu

Ei kommentteja: