23.7.2008

Sujata Massey: Rei Shimuran ensimmäinen tapaus

Olen lukenut muita Shimura-kirjoja aikaisemmin ja oli valaisevaa lukea tämä ensimmäinen kirja, jonka tapahtumiin niin usein viitataan seuraavissa kirjoissa. Erityisesti tähän asti salaperäisen Hugh Glendinningin rooli selviää paremmin.

Tyyliltään Shimurat muistuttavat ehkä eniten Mma Ramotswea, jos otetaan huomioon kirjat joita itse olen lukenut. Mma Ramotswet ovat kuitenkin iloisia, positiivisia, aurinkoisia ja viattomia. Shimurat ovat vastakohta kaikella tuolle positiivisuudelle. Ympäristönä Tokio ja Japani on kuvattu kaikesta zen-mäisyydestään huolimatta synkkänä, tummana, sateisena ja likaisena. Ihmiset ovat päällepäin hyviä, mutta mätiä sisältä, toisinpäin kuin Mma Ramotsweissa.

Yksi asia on kuitenkin samoin kuin Mma Ramotswen kohdalla. Lähes kaikki tietoni japanilaisesta kulttuurista perustuvat englantilais-amerikkalaisen kirjailijan luomaan maailmaan, jota kutsutaan Japaniksi. Eli luulen tietäväni monta asiaa Japanista, mutta minulla ei ole paljonkaan keinoja tietää ovatko asiat totta vai ei. Hämmentävää!

Sujata Massey: Rei Shimuran ensimmäinen tapaus (The salaryman's wife 1997) Loisto, suom. Titta Leppämäki
Arvio: * Kannattaa jättää lukematta

Ei kommentteja: