20.7.2008

H.G. Wells: Kun nukkuja herää

Oli hämmentävää huomata, että tämä kirja on kirjoitettu jo 109 vuotta sitten ja suomennettu ensimmäisen kerran jo 1907 (Jalmari Finne). Yli sata vuotta sitten siis visioitiin jo tulevaisuudesta tieteiskirjoilla ja joku katsoi aiheelliseksi kääntää tämän kirjan suomeksi jo ennen kuin esimerkiksi kansakoulu oli pakollinen joka iikalle Suonessa.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat vuoteen 2100. Kirjan kirjoittamisaikana se oli hamassa tulevaisuudessa 200 vuoden päässä. Meille uusille lukijoille tapahtumat sijoittuvat enää 92 vuoden päähän. Monet asiat on visioitu ihan pieleen, mutta samalla monet pienet asiat ovat niin totta, niin totta. Yhtenä esimerkkinä tästä ovat "tuulimoottorit", joita nykyisenkin ilmastonmuutoksen aikana tuntuu "kasvavan" joka paikkaan. Televisio ja radio tuntuvat nykyisin itsestään selviltä, mutta kirjan kirjoitusaikana radiokin oli vasta kehittelyn asteella. Silti kirjassa on jo televisio.

Kirjan päähenkilö, "nukkuja", nukahtaa vuonna 1897 ja herää vuonna 2100. Hänen omaisuutensa on sinä aikana karttunut niin että hän käytännössä omistaa koko maailman. Maailmaa kuitenkin hallitsee "neuvosto" nukkujan nimissä. Neuvosto ei luonnollisestikaan ilahdu nukkujan heräämisestä. Neuvosto tuhotaan ja valtaan nousee Ostrog joka aluksi hallitsee nukkujan nimissä, mutta käy ilmi että hallinto ei paljoa poikkea neuvoston vallasta. Lopussa kuitenkin nukkuja, jota kutsutaan tässä vaiheessa "valtiaaksi", pelastaa kansan Ostrogilta sankarillisesti, mutta tuhoutuu itse.

Nukkujan vankeusaikana kuvataan huonetta, jossa häntä pidetään: "keskellä (huonetta) oli pitkänomainen aukko, eräänlainen savupiippu, jossa näytti pyörivän leveitä lapoja ilmeisenä tarkoituksena ilman johtaminen ylöspäin. ... Niiden välistä saattoi hetkittäin erottaa taivaan." Kaiken maailman tieteis- ja avaruuselokuvissa on nykyään kohta, jossa seinässä tai katossa on monta metriä halkaisijaltaan oleva propelli, joka pyörii hiljakseen ja jonka läpi valo suodattuu kuvattuun tilaan.

Kirjan maailma oli hämmentävän tuttu enkä voinut hetkeksikään unohtaa että se oli kirjoitettu jo yli sata vuotta sitten.

H.G. Wells: Kun nukkuja herää (When the Sleeper Wakes 1899) Desura, suom. Tero Valkonen
Arvio: **** Merkillisen todellinen tulevaisuuden arvaus

Ei kommentteja: