27.11.2008

Pirkko Saisio: Kohtuuttomuus

Ajattelin jo lopettaa lukemisen muutaman sivun jälkeen kun tajusin, että kirjassa ei ole kunnon kappaleita vaan vain muutaman lauseen "kokonaisuuksia". Ne tuntuivat raskailta lukea. Niihin kuitenkin tottui nopeasti ja oikeastaan tämä melkein 600-sivuinen järkäle ei ollutkaan mikään järkäle kun niitä rivinvaihtoja oli käytelty niin isolla kädellä.

Kirja kertoo miehestä, joka ajautuu erikoiseen suhteeseen "Hänen Itsensä" kanssa. "Hän Itse" on persoonallisuushäiriöinen narsisti. Kertoja-päähenkilö jää roikkumaan "Hänen Itsensä" elämään menettäen oman elämänsä kokonaan.

Kirja oli aluksi tavanomainen, mutta loppua kohden se muuttui erikoislaatuisemmaksi. En sano, että kirja oli hyvä. Jotenkin "hyvä" on tässä tilanteessa liian pieni sana. Tämä kirja oli merkittävä.

Ainoa suurempi asiavirhe oli, että "Hintelä" oli ollut kulttuuriattaseana Thaimaassa ja hänen toimialueensa oli kattanut myös Nepalin, Burman sekä Kashmirin ja Jaipurin Intiassa. On aika epätodennäköistä, että Kashmirin alue ja Jaipur kuuluisivat tuollaiseen toimialueeseen, jo ihan maantieteenkin kannalta. Jaipurkin on vain yksi kaupunki ja on luultavaa, että asioita Suomen kulttuuriin liittyvissä asioissa Jaipurin osalta voitaisiin hoitaa yhdessä esim. Delhin kanssa. Voi olla, että olen väärässäkin.

Pirkko Saisio: Kohtuuttomuus (2008) Siltala
Arvio: **** "Hyvä" on tässä yhteydessä vähän pliisu sana

Ei kommentteja: