29.8.2010

Kalle Päätalo: Myrsky Koillismaassa

Naiset tarvii kyllä jonkun armeijan käyneen miehen vierelleen kun lukee näitä Päätalon sotakuvauksia. Mä en voi mitenkään tietää mikä on korohoro... Aluksi en kyllä ollut ihan varma haluanko edes tietää.

Tää oli jotenkin terävämpi kirja kuin aikaisemmat osat, mutta ei silti mitenkään erikoinen. Kauko ja Elma kasvaa aikuiseksi, mutta Nestorista tehdään melkein pelle. Kieltämättä oli hyvä kohta kun Nestori pukeutuu turkkiin, mustaa kasvonsa ja pelottaa Olkivaaraa polttamaan tulleet saksalaiset pois.

Päätalon käyttämät sanat ovat hauskoja: saksalaisiakin sanotaan jatkosodan alussa takuumiehiksi, mutta sodan lopussa sanaa käytetään enää sarkastiseksi. Lisäksi Kaukon kaverin, Jalo Kiepin, murre oli tosi huumaavaa!

Kalle Päätalo: Myrsky Koillismaassa (1963), Gummerus
Arvio: *** Samaa

6 kommenttia:

Karoliina kirjoitti...

Hahaa, Päätalo on salainen ihastukseni. Joskin olen lukenut vain Iijoki-sarjaa, ja siitäkin luin ihastuksissani vain alkuosat, jotka kertoivat Kallen lapsuudesta ja nuoruudesta. Muistaakseni sodan jälkeen alkoi tökkiä, enkä jaksanut enää kiinnostua.

Mutta tosiaan tuo Iijoki-sarjan alku on mielestäni aivan mielettömän hienoa mikrohistoriaa kirjallisuudessamme, niin paljon kuin Päätaloa parjataankin.

Karoliina

appple kirjoitti...

Muakin hämmentää se tapa jolla Päätaloon suhtaudutaan. Huonontaako muka Iijoki-sarjan tusinakirjat alkupään teosten arvoja. Jos Päätalo ei olisi ikinä julkaissut Iijoki-sarjaa niin arvostettaisiinko silloin muita kirjoja enemmän?

Mutta melkosta "kaapista ulostuloa" tää Päätalon lukeminen on. Kukaan, paitsi sinä Karoliina, ei ole vielä ottanut minua vakavasti.

Karoliina kirjoitti...

Kivaa löytää muitakin hengenheimolaisia kuin oma setä. :)

Karoliina

uuno1 kirjoitti...

Ostin vaimolleni viime jouluna joululahjaksi Päätalon: Myrsky Koillismaassa. Olihan miulla tässä omakin lehmä ojassa ja tää oli miun eka lukemani Päätalo. Otin kirjan nyt matkalukemisekseni. En malttannu lukemistani lopettaa kirjan lopussa, vaan viime yön viettelin kahteen saakka loppusivuja tavaillen...ja tippa siihen linssiinikin lopussa tirahti.

Ite oon ikäni asunut kaupungeissa, mutta lapsena mummolassa vieteltiin kesiä heinätöissä ja myöhemmissä elämäni vaiheissa Lieksan ja Rovaniemen maaseuduilla kolunneena, miun oli helppo kuvitella Päätalon kuvailemat ihmiset ja tienoot.

PS. Se "Korohoro" lienee kranaatinheitin (ei sen kummosempi...heh-heh)ja vaimoani (kotoisin Rovaniemen kuppeesta, Peurasta) häiritsi Jalon murteessa kovasti se, että H-kirjaimet ei ollu alkuunkaan kohillaan.

Pitänee hommata käsiini lisää Oäätaloja ilmanmuuta....

appple kirjoitti...

Hyvä että meitä löytyy lisää tähän puolisalaiseen Päätalo-fanien kerhoon. Lienee minunkin taas aika tarttua Koillismaahan ja varata kirjastosta "Myrskyn jälkeen".

uuno1 kirjoitti...

Kiitos Apple "fanikerhoon" hyväksymisestä. Kirjastoon on miunki mentävä, kun tämä retki saadaan loppuun.