24.7.2009

Lucy Maud Montgomery: Marigoldin lumottu maailma

Tämä kirja on kirjoitettu vasta kun pääosa Anna- ja Emily-kirjat oli jo julkaistu. Aika tuntuu hassulta. Eihän Montgomeryn kirjoissa ole autoja, eihän. Sääli, että tämä käänettiin vasta nyt. Olisin varmasti pitänyt tästä 10-vuotiaana ;-)

En voi olla vertaamatta tätä jatkuvasti Anna- ja Emilia -kirjoihin. Kirja sisältää yhden viitauksen aivan suoraan Runotyttöihin: "Lesleyt ovat Harmonyssä kuin Murrayt Blair Waterissa" tai jotain sinne päin. Toisaalta teemat ovat hyvin samankaltaisia: Marigold on puoliorpo (Anne ja Emilia orpoja), tiukka isoäiti (Emilian Elisabeth-täti), mielikuvitusmaailma ja -ystävät (Anna), ylpeys (Emilia), Marigoldkin joutuu jatkuvasti harmeihin ilman omaa syytään (Anna). Piristävää oli, että kun Marigold leipoi kakkua tärkeille vieraille niin kakku onnistui hyvin, huolimatta Jackin häirinnästä. Annahan teki kakkua rouva Allanille ja laittoi siihen linimenttiä.

Suomennos oli huono. Se olisi kaivannut oikolukua, että edes kirjoitusvirheet saisi pois puhumattakaan kankeista lauserakenteista. Voisin lukea Ylimartimon "Anna ja muut ystävämme : L. M. Montgomeryn elämä ja sankarittaret" -kirjan, mutten viitsi jos kieli on näin onnetonta...

Lucy Maud Montgomery: Marigoldin lumottu maailma (Magic for Marigold 1929) Minerva, suom. Sisko Ylimartimo
Arvio: ** Tosikoville Montgomery-faneille

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Hauska lukea sinun kirja-arvosteluja. Kiitos niistä! Mukava tuttavuus oli minusta Anne B. Ragde. Luin hänen 1. osan kolmeosaisesta kirjasarjasta, Berliininpoppelit. Olen myös tänä kesänä lukenut Eppu Nuotion kirjoja: 3 dekkaria (Musta, Kosto ja Maksu) sekä lapsuutta ja nuoruutta kuvaavat kirjat Varkaudesta (Peiton paikka, jne.). Pieni runotyttö -maailmaan pääsee mukavasti televisiossa menevän sarjan avulla, jota olen välillä huvikseni katsonut, nostalgista. Hyviä lukuhetkiä sinulle! T. RSJ

appple kirjoitti...

Tosi kiva että näitä sentään luetaan. Joskus mietin, että kirjoitanko näitä kuitenkin enemmän itseäni kuin muita varten.

Minäkin olen katsonut sitä kakkosen Runotyttö-sarjaa. Se on hyvä, mutta se ei kyllä seuraa kirjoja edes nimeksikään. Päähenkilöt on samat, mutta Elisabeth-tädin katominen alkoi olla minulle jo vähän liikaa. Silti olen katsonut joka jakson, osan kylläkin jälkikäteen Ylen Areenasta.

Kiitos lukuvinkeistä! Varsinkin Eppu Nuotio on minulta jäänyt kokonaan väliin, enkä tiedä miksi.