13.4.2008

Matti Rönkä: Tappajan näköinen mies

Kirja olisi varmasti ollut parempi lukukokemus, jos en olisi tiennyt että kirjoittaja on Yleisradion uutisten lukija. Jos olisin ko. kirjailija niin kirjoittaisin salanimellä ja jos olisin ko. kirjailijan kustantaja, jättäisin kirjoittamatta uutistenlukija-yksityiskohdan kirjan etuliepeeseen.

Päähenkilö on Suomessa toimiva, venäläis-suomalainen "asioiden hoitaja", Viktor Kärppä. Hiukan epämääräinen työnkuva ja ystäväpiiriin kuuluu hiukan epämääräisten tyyppien lisäksi myös poliiseja. Tarina toimii, mutta jotkut kehyskertomukset tuntuvat vähän liiankin sopivilta tilanteeseen. Toisaalta, jos on kerran kirjoittamassa kirjaa fiktiivisistä hahmoista, miksei keksisi sopivia yksityiskohtia.

Olen täysin varma, että en ole ennen lukenut Röngän kirjoja, mutta yksi kohta oli kummallisen tuttu. Päähenkilö Viktor ajelee pitkin lapsuus-kotikaupunkinsa Sortavalan katuja ja etsii tuttuja kasvoja. Sitten hän tajuaa että etsii väärän ikäisten ihmisten kasvoja. Kaikki hänen lapsuudentuttunsa ovat tietenkin jo keski-ikäisiä niin kuin Viktorkin. Tietysti tämä kokemus voi sattua monellekin ihmiselle, mutta luulen että kyse on tahattomasta plagioinnista. Vielä pitäisi muistaa, missä kirjassa tällainen kohta oli.

Matti Rönkä: Tappajan näköinen mies (2002) Gummerus
Arvio: ** Vähän pliisu

Ei kommentteja: