26.3.2008

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Taivaalta pudonnut eläintarha

Tämä kirja on novellikokoelma pitkältä ajalta: ensimmäiset tekstit lienee kirjoitettu jo 1996. Tarinat edustavat minulle täysin uutta tyylilajia: reaalifantasiaa. Kokoelma on mielestäni hyvin epätasainen, mutta parhaimmat tarinat ansaitsevat täydet pisteet. Jo pelkkä esipuhekin on vaikuttava.

"Kummitustalo, Rakettitehtaankatu 1" oli alussa erittäin tavanomainen kertomus, mutta muuttui koko ajan loppua kohti mahdottomammaksi ja loppuratkaisu oli jälleen yllättävä, mutta yksinkertainen.

"Missä junat kääntyvät" oli kaikista tarinoista vaikuttavin. On täysin looginen ajatus, että jossain on paikka, jossa junat kääntyvät, koska niitä menee radalla aina molempiin suuntiin. Järki kuitenkin kertoo, että on järjestelyratapihoja ja vaikka ties mitä sitä varten. Olisi silti kiehtovaa nähdä kun juna nousee pois raiteiltaan kääntyäkseen.

"Alla pinnan Toiseus piilee" kertoo ajasta jolloin olemme täysin vieraantuneet luonnosta. Sitä jopa kutsutaan "Toiseudeksi". Ei ko. sanat kyllä taida ihan synonyymejä olla, edes tässä kirjassa, mutta tarkoitukseni selvinnee siitä. Oivaltava tarina!

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Taivaalta pudonnut eläintarha (2008) Atena
Arvio: ***** Pakko lukea

Ei kommentteja: