20.12.2013

Jorma Ollila & Harri Saukkomaa: Mahdoton menestys - Kasvun paikkana Nokia

Luen aika vähän muuta kuin fiktiota ja yleensä vältän elämänkertoja, elleivät ne sitten kerro todella kiinnostavista henkilöistä. Ollilan kirjaa kuitenkin hehkutettiin niin paljon, että päätin tarttua siihen.

Kirja on kirjoitettu hyvin ja pitää mielenkiinnon yllä koko ajan. Varsinainen Ollilan tarina etenee koronologisesti, mutta tiettyjä teemoja käydään läpi pitempinä kokonaisuuksia, jolloin väkisinkin poiketaan kronologiasta. Olen aika yllättänyt, että näin tylsästä miehestä saa aikaan näin kiinnostavan kirjan!

Ollila ei itse muutu sen kiinnostavammaksi kuin ennenkään tämän kirjan perusteella. En ole juurikaan lukenut johtamisoppaita, mutta monet Ollilan ajatukset johtamisesta ovat erittäin hyviä, erityisesti hänen suhteensa johdon konsultteihin on oikeinkin järkevä.

Ollilan ongelma on kuitenkin Nokian roolin korostaminen ja usko siihen, että kaikki johtuu Nokiasta. Otetaan esimerkiksi vaikka suomalainen peliteollisuus. Voihan olla, etä Rovio ja Supercell olisivat syntyneet myös ilman Nokian N-gagea. Toinen ärsyttävä asia on Nokian insinööriosaamisen tarpeeton korostaminen. Tottakai se oli korkealla tasolla ja tottakai nimenomaan insinöörit kehittivät puhelimet. Applen merkittävimmät onnistumiset iPhonessa liittyivät kuitenkin johonkin ihan muuhun. Muistelen esim. 1990-luvun puoltaväliä kun Nokian puhelimen sai äänettömälle painamalla peräkkäin Menu-3-2-1 (4 näpäytystä). iPhonen kyljessä oli reilu 10 vuotta myöhemmin liukukytkin, josta sama asia tapahtui yhdellä painalluksella ja vieläpä niin, että jälkeenpäin napin asennosta näki, oliko puhelin äänettömällä. Tämä "vallankumouksellinen" oivallus olisi varmasti onnistunut myös Nokian 2110-puhelimessa, mutta insinöörit halusivat, että kaikki pitää tehdä hierarkisten valikoiden kautta ...

Voi olla etten ymmärrä paljon mitään kännykkäbisneksestä, mutta Ollila korostaa monessa kohtaa kirjaa, että pitää tehdä erilaisia puhelimia erilaisille markkinoille. Sehän johti lopulta koomiseen tilanteeseen, jossa Nokia julkaisi viitisenkymmentä puhelinmallia vuosittain. Samaan aikaan Applella oli vain muutama ja niidenkin erot olivat lähinnä värissä ja muistin koossa.

Jorma Ollila & Harri Saukkomaa: Mahdoton menestys - Kasvun paikkana Nokia (2013) Otava
Arvio: **** Hyvä kirja elämänkerraksi

Ei kommentteja: