10.12.2011

Anna Jansson: Unissakävelijä

Tähän kirjaan liittyy yksityiskohta, jota en voi uskoa vieläkään. Luin tätä ja aluksi luulin etten ole ikinä aiemmin lukenut Janssonin kirjoja. Lukiessa tuli kuitenkin olo että miljöö, kerrontatapa ja hahmot ovat tuttuja. Mietin koko ajan mikä hahmoista oli tuo ennalta tuttu, mutta mikään hahmoista ei varsinaisesti herättänyt huomiota. Yhdistin kirjan mielessäni Mari Jungstedtin "Kevään kalpeudessa" kirjaan, vaikken kirjan tai kirjalijan nimeä muistanutkaan. Nyt kun aloin kirjoittaa tätä arvostelua, huomasin että tämä oli ensimmäinen lukemani ja arvostelemani Janssonin kirja!

Uskomatonta, että kaksi kirjailijaa, vaikka käyttävät samaa miljöötä, kirjoittavat näin samanlaisia hahmoja ja tilanteita. Saako jompi kumpi vaikutteita toiselta vai toimiiko se molempiin suuntiin. Jotain yhteyttä näissä on myös Johan Theorinin kirjoihin. Voi olla että suomalaisesta näkökulmasta riittää että ollaan Ruotsissa ja saarella. En tiedä. Omituinen tunne joka tapauksessa!

Kirjan juoni oli todella hyvä ja vaikka aina välillä lukija "tietää" syyllisen niin hetken kuluttua taas huomaa olleensa väärässä. Pitäisi varmaan lukea näitä Janssoneita ja Jungstedteja lisää...

Anna Jansson: Unissakävelijä (Drömmen förde dej vilse 2010) Gummerus, suom. Sirkka-Liisa Sjöblom
Arvio: **** Hyvä!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tiedän tunteen, ettei tiedä kumman kirjailijan kirjaa lukee. Ja jälkeenpäin ei muista kummalla kirjailijalla olikaan se uutisankkuri/reportteri mies, jolla oli suhde siihen naispäähenkilöön. Tunnelma on niin sama ja itse luin aika samoihin aikoihin kummaltakin kirjailijalta ensimmäiset kirjat, joten toisiinsa kietoutuminen on ollut todella syvää

appple kirjoitti...

Kiitos kommentista. Tuntuu hienolta etten ole yksin tuntemusteni kanssa!

Ajattelin jatkaa näitä sillä tavalla että alan lukea jomman kumman kirjoja ensin ja kun kaikki on luettu niin sitten jatkan sen toisen kirjoilla. Jos vaikka hahmot pysyisivät vähän paremmin erillään sillä tavalla.

Voisin aloittaa Janssonista, koska hän aloitti kirjoittamisenkin aikaisemmin.