1.7.2010

Leena Lander: Liekin lapset

En ole juurikaan uhrannut ajatuksia sille, mitä Halikossa tapahtui vuonna 1918. Sukulaisiani ei siellä vielä silloin tiettävästi asunut ja itse muutin sieltä pois ennen kuin aloin varsinaisesti kiinnostua maailman menosta. Joku kirja muutama vuosi sitten herätti kiinnostukseni tapahtumiin Märynummella 13.5.1918, jopa siinä määrin että kävin katsomassa sen muistomerkkiä ja samalla ihmettelin miten asiat oli jätetty koulussa kokonaan käsittelemättä.

No tämä Landerin kirja avasi silmiäni ihan uudella tavalla, mutta samalla kertoi myös sen, ettei Salon seudun tapahtumista ole kirjoitettu eikä tehty juurikaan mitään tutkimusta kun ei ole ollut mitään mistä kirjoittaa tai mitä tutkia. Lander kuitenkin saarnaa liikaa ja sortuu itse samaan kuin kirjan henkilö Marja Rusanen väittäessään että on kirjoitettu esiin vain toinen totuus. Minusta molempia on "kirjoitettu esiin" ihan tarpeeksi. Se miten asiaan suhtautuu liittyy enemmänkin jokaisen omaan taustaan, siihen oliko isomummut ja -papat valkoisten vai punaisten puolella.

Kirjan juoni oli hyvä ja varsinkin minä-kertojan vaimo oli hauska tapaus. Olisin mielelläni kuullut lisää myös uuden uunin rakentamisesta!

Leena Lander: Liekin lapset (2010) Siltala
Arvio: *** Epäuskottava

Ei kommentteja: