28.4.2010

Eeva Joenpelto: Vetää kaikista ovista

Tää on vähän niinku Päätaloa tutuissa maisemissa. Yllättävän paljon samanlaista.

Tarina pyöri Lohjalla ja päähenkilönä oli muualta muuttanut Hänninen, joka koki ettei häntä oikein hyväksytty. Tuo ulkopuolisuuden tunne tuli esille jo Hautalan "Salo" -kirjassakin.

Tarina sijoittui 1920-luvun alkuun, aikaan jolloin vankeja pääsi Tammisaaresta kotiin. Kröönruusin Vienokin tuli ihmettelemään, mitä tekisi elannokseen ja valitsemaan puoltaan vasemmistossa. Vienon äiti oli kuitenkin ankara kommunisti ja kotona tuli ristiriitoja.

Kröönruuskan serkku oli kauppias Hännisen vaimo. Naiset olivat hyvin erilaisia ja samalla niin samanlaisia. Arvomaailma oli olevinaan ihan eri, mutta ongelmia oli molemmilla. Toisaalta keskustelunaiheet olivat yhteisiä ja yhdessä vietetty lapsuus kajasti kaikkiin tekoihin.

Eeva Joenpelto: Vetää kaikista ovista (1974) WSOY
Arvio: **** Yllättävä

2 kommenttia:

Salla kirjoitti...

Vitsi, Joenpelto ja tää sarja on kiinnostanut minua jo pitkään, koska kirjojen nimet ovat niin kiehtovia! Ei ole kuitenkaan ollut oikein mitään käsitystä siitä, mistä kirjat kertovat... Katotaan innostunko minäkin kokeilemaan!

appple kirjoitti...

Luulen että oma ikäluokkani ja sitä nuoremmat eivät edes ajattele Joenpeltoa saatikka että arvostaisivat sitä. Minusta kuitenkin kaikkea pitää kokeilla ja aina joskus näitä positiivisiakin yllätyksiä löytyy!