2.11.2009

Heli Laaksonen: Pursu

Pursu ei ole oikeastaan edes kirja, se on vain kokoelma lehdissä julkaistuja juttuja. Aiheet vaihtelee mööplaamisest krymppyihin. Laaksosem mailmass ihminen saa olla oma ittes ja ainoo mitä arvostellaa, o miällyttämise halu ja nykymaailma lieveilmiöt. Joskus kieltämätt vähä jo kyllästyttää se mummoist ja pappoist puhuminen, mutt onha se kai hyvä ett joku heitkii pualustaa.

Yhres asjas mää oo vaa nii erimiält ku Laaksonen. See väittää ett petoni o suruline materiaal. Kattosis joskus sellast nättii lautamuattii vaste valettuu petoniseinää ja sano sitt mikä o surulinen. Ei ainakaa see!

Heli Laaksonen: Pursu (2009) Otava
Arvio: ** Sitä samaa vanhaa

4 kommenttia:

Pihlajatar kirjoitti...

Heips. Luin tämän itse vasta, kun puolisko oli saanut sen isältään synttärilahjaksi - pyytämättä ja täytenä yllätyksenä. Laaksonen tullut mulle entuudestaan tutuksi vain runojensa kautta, joille en jotenkin ole oikein lämmennyt. Näistä kolumneista kuitenkin yllätyksekseni pidin. Musta Laaksosella on rakenne tosi hyvin hallussa. Monet jutut on jotenkin ihanan salakavalia - aluksi lukijalle tarjotaan joku väite, mutta lopuksi se saatetaan pyörtää melkein kokonaan ympäri. On melkoinen temppu kirjoittaa tuommoista hyvän tuulista turinaa niin, että joku tolkku kuitenkin aina säilyy jutuissa.

Kaikista asioista en kyllä ollut Laaksosen kanssa samaa mieltä - hän on ehkä turhankin teknologia ja "nykymeno"-kammoinen. Mutta hauska meininki ja hyvä rytmi.

appple kirjoitti...

Nii-in. Kyllähän nykymaailmassa on paljon arvosteltavaa, mutta ei se menneisyyskään ollut ongelmatonta, niin kuin Laaksosen teksteistä voisi joskus luulla.

Osut kyllä ihan naulan kantaan tosta rakenteesta. Luultavasti ne Suomen kielen opinnot paistaa ton "kirjottamistaidon" taustalla.

Anonyymi kirjoitti...

Tätä murretta on luettava nopeasti, että saa jotain selvää. Kirjailijan ajatukset ovat mukavia, mutta menevät vähän ohi näin karjalan murretta osaavalta. Onkohan Laaksonen kirjoittanut mitään kirjakielellä?
RSJ

appple kirjoitti...

No toi Lukkosulaa ja lumpeenkukkia vois sopia paremmin, jos noi länsimurteet ei uppoo. Arvostelin sen huhtikuussa.