30.8.2015

Jo Nesbø: Verta lumella

Harvemmin kirjan minä-kertojana on palkkamurhaaja, joka tapetaan kirjan lopussa. Se on nimittäin kahdella tapaa epäuskottavaa: kirjoituskyvyttömyyden ja kuoleman. Yleensähän palkkamurhaaja-tyyppisiin ammatteihin ajautuu tyyppejä, jotka lopettaa koulun kesken lukihäiriön takia. Miten sellainen muka kirjoittaisi tarinaa muistiin. Toinen asia on minä-kertojan kuolema. Eihän silloin voi kirjoittaa omasta kuolemastaan.

Molemmat em. syyt kertovat vain, että olen tosikko, enkä haluaisi antaa kirjailijalle liikaa vapauksia...

Jo Nesbø: Verta lumella (Blod på snø 2015) Johnny Kniga, suom. Outi Menna
Arvio: **** Karmiva

Alexander McCall Smith: Pienten muutosten kauneussalonki, Mma Ramotswe tutkii

Mysteerit ovat niin ihanan viattomia ja ratkaisut niin ihanan itsestäänselviä. Parasta on myös se että maalaisjärki menee aina oikeuden edelle.

Isot muutokset omassa elämässäni ovat näemmä aiheuttaneet sen, että olen jättänyt ainakin yhden mma Ramotswen lukematta. Täytyypä korjata tilanne.

Alexander McCall Smith: Pienten muutosten kauneussalonki, Mma Ramotswe tutkii (The minor adjustment beauty salon 2013) Otava, suom. Outi Järvinen
Arvio: **** Ihanan viaton

Jari Tervo: Revontultentie

Vaikken koskaan ole pitänyt Tervon persoonasta niin kirjoittaa hän kyllä osaa. Vaikka tämä oli jatko-osa Esikoiselle niin kirja toimii ihan hyvin erikseenkin.

Minä-kertoja on jo aikuisuuden kynnyksellä, mutta ajautuu kommunistien maskotiksi. Tapahtumat Berliinissä ovat niin älyttömiä, että olikin parempi jättää ne kesken.

Kaikessa järjettömyydessään nimenomaan Esmen tarina kruunaa kirjan.

Jari Tervo: Revontultentie (2014) WSOY
Arvio: **** Ihan hyvä

20.8.2015

Håkan Nesser: Yksinäiset

Juoni muistuttaa hiukan liikaa "Todistettavasti syyllinen" -sarjaa: takaumia ja eri näkökulmia samaan tilanteeseen. Taidan olla vähän kyllästynyt Barbarottiin.

Håkan Nesser: Yksinäiset (De ensamma 2010) Tammi, suom. Päivi Kivelä
Arvio: *** Hiukan epäuskottava